36/52 - Cheesy bacon kale potato skins

12/02/2014


Mostanában azt veszem észre, hogy sokszor rengeteg krumpli marad a nyakunkon, de már nincs kedvünk, sült/főtt krumplit vagy krumplipürét enni. Nézelődtem egy kicsit, hogy hogyan tudnám őket felhasználni egy újabb receptben és erre a gyöngyre bukkantam. Annyira ínycsiklandozó volt a képeken, hogy rögtön tudtam, nekem ezt meg kell csinálni. A receptet olvasva hamar rájövünk, hogy gyakorlatilag össze kell csak dobálni a hozzávalókat és jól megsütni őket, úgyhogy ismét nem kell órákat a konyhában vesződni. Vendégváráshoz is mutatós, a maradék krumpli "hús" pedig megadja a másnapi köretet, de akár ehhez az ételhez is tálalhatjuk.

I noticed lately that we have a lot of leftover potatoes but we are not in the mood for eating it fried, boiled or mashed. I was looking around on the web to find a new way to prepare them when i stumbled upon this gem. It looked so delish on the pictures that i immidiately knew i'm gonna make it. Reading the recipe, you'll soon realise that you only have to mix everything together and give them time to get nice and baked, so no need to be in the kitchen for hours. It's a nice treat when having guests, and the leftover potato "flesh" can be served as the next day's side dish or you can just eat it with the potato skins.



  • 5 szelet bacon/5 slices bacon
  • 5 közepes krumpli/5 medium potatoes
  • 2 ek olaj/2 tablespoons oil,
  • 1 ek vaj/1 tablespoon butter
  • 140 g kelkáposzta (kb. 5 levél)140 g kale (aprox. 5 leaves)
  • 100 g mandula/100 g almonds
  • egy marék bazsalikomlevél (vagy egy csipet őrölt bazsalikom)/1 handful basil leaves (or a pinch of grated basil)
  • 200 g csicseriborsó/200 g cooked chickpeas 
  • olíva olaj/olive oil
  • 125 g reszelt sajt/125 g shredded cheese
  • 2-3 gerezd fokhagyma/2-3 cloves garlic
  • só/salt


BACON: Süssük a bacont addig, amíg jó ropogós nem lesz, majd tegyük egy tányérra és papírtörlővel itassuk fel a  fölösleges olajat. Amikor már eléggé kihűlt, törjük apró darabokra és tegyük félre.

BACON: Fry the bacon until crispy. Transfer to a paper towel lined plate. When cool enough to handle, crumble or chop the bacon into small pieces. Set aside.






KRUMPLI: Melegítsük a sütőt 200 fokra. Mossuk meg a krumplikat majd szárítás után dörzsöljük be őket 1 evőkanál olajjal. Süssük 40 percig tepsiben. Amikor eléggé kihűltek, vágjuk ketté őket, kanalazzuk ki a "húsát" (ezt akár egy másik recepthez is használhatjuk  - kész is van a krumplipüré!) úgy, hogy a héjhoz közel egy kis réteg még megmaradjon. Így könnyebben tartják majd a szeletek a formájukat. Olvasszuk meg a vajat és keverjük össze az egy evőkanálból megmaradt olajjal. Kenjük be a krumplikat kívül és belül is a vaj-olaj keverékkel. Süssük őket 5-10 percig héjjal felfelé, amíg aranybarnára nem sülnek.



POTATOES: Preheat the oven to 200 degrees. Wash and dry the potatoes. Rub or brush them with 1 tablespoon oil. Place on a large baking sheet and bake for 40 minutes. When they're cool enough, slice the potatoes in half, scoop out most of the flesh (use for another recipe - yay mashed potatoes!), but leave a little bit attached to the skin to help them hold their shape. Melt the butter and combine with the remaining tablespoon oil. Brush the insides and outsides of the skins with the butter/oil and bake for another 5-10 minutes, skin side up, until nice and crispy.



KELKÁPOSZTA: Turmixoljuk össze a kelkáposztát, mandulát, fűszereket, csicseriborsót, olíva olajat, sajtot és a fokhagymát egy kis sóval, amíg egységes krémet nem kapunk. A sajtból rakjunk félre egy maroknyit, hogy a végén meg tudjuk vele szórni az elkészült krumplikat.

KALE: In a food processor, pulse the kale, nuts, herbs, chickpeas, olive oil, cheese, garlic, and salt until smooth. Save a handful of cheese so you can sprinkle the potatoes with it.



TÁLALÁS: Töltsük meg az összes krumplit a kelkáposzta krémmel, a tetejére bacont és sajtot szórjunk. Süssük még 5-10 percig, amíg a sajt megolvad. Tálalás előtt extra adag baconnel vagy fűszerekkel díszítsük.

ASSEMBLY: Fill each of the potato skins with the kale mixture. Top with crumbled bacon and cheese. Bake for 5-10 minutes until ooey-gooey melty and delish. Sprinkle with extra bacon or herbs before serving to make it look extra fancy.




You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Karin, you say preheat the oven to 400 C! That must be a mistake, I never saw an oven which can go so high in temperature.
    Papa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It was 400 fahrenheit, but i corrected it now! :)

      Törlés